15 Temmuz 2011 Cuma

IŞIK NEDİR ?

IŞIK maddeyi oluşruran atomların,birbirleriyle olan tepkileşimlerinden ortaya çıkan enerjinin ışımasına diyoruz.Kaynağından çıktıktan sonra bütün yönlere dağılır ve dalgalar şeklinde ilerler.
Herhangi bir dalganın iki temel özelliği vardır.
a)Dalga boyu
b)Dalga frekansı.
DALGA BOYU:Birbirlerine komşu iki dalganın tepe noktaları arasındaki mesafe...
DALGA FREKANSI:Belli bir noktadan 1sn içinde geçen dalga sayısıdır.
Yukarıda anlattığım iki ögenin birbirleri ile çaroımları ışığın yayılma hızını verir.Yani IŞIĞIN
frekansı 600milyar hertzdir.Başka bir deyişle ışık saniyede 600 milyar defa yanıp sönmektedir.
Yayılma hızı ise saniyede 300.000 km dir.Bu değerler yaklaşık olup uzayda sıfır yoğunlukta geçerlidir.Yoğunluk arttıkça oranlar değişir.
Bir objenin görülebilmesi için ya ışık kaynağı olmalı yada üzerine bir ışık gelip yansıtmalıdır.
Asıl olan bu objelerin gözle görülebilir olmasıdır.Çünkü göz ışığın kaynağını ve yansımasını ayırt edecek kadar büyük özelliğe sahiptir.
Örneğin karanlık bir ortamda loş sayılacak bir yerde,etrafta bir ışık kaynağı var ise mum,ampul veya gaz lambası.Olardan çıkan ışınlar bir yerlere çarptıkça çarptığı objenin yansıtma nispetinde objenin ne olduğu ortaya çıkar.Koyu objeler daha az,açık renkli objeler daha fazla gibi.
Film veya fotoğrafta önemli olan 4 temel özellik vardır.
a)PARLAKLIK
b)YÖN
c)RENK
d)KONTRAST
PARLAKLIK:Işığın yoğunluk ölçüsüdür.
Karla kaplı bembeyaz bir ortamdan,yıldızsız bir gecedeki gecenin karanlığında ki siyahlığa kadar değişkenlik gösterebilir.
YÖN:Herhangi bir objenin üstüne düşen ışığın yönü.Buda kendi arasında ayrılır.
Önden(Cepheden)
Yandan (Sağdan ve soldan)
Arkadan (Ters ışık)
Tepeden(Üstten)
Alt (Alttan verilen ışık)
RENK:ihtiyaocağı,güBir radyasyon kaynağından(Floresan,akkor lamba,flamanlı lamba,karpit neş vs vs)yayılan ışık homojen değildir.Aksine 380 ile 760 nanometre arasında değişen dalga boylarına sahip renklerin yaklaşık olarak eşit miktarda karışımlarından meydana gelmiştir.vardır.Bunun neticesinde hazırlanan bu çizelgeye KELVİN çizelgesi diyoruz.
Film ve diğer dijital kameralar (Profesyonel)belli tür bir ışıkta doğru renk vermek için tasarlamışlardır.Bu sebeple gözümüzün beyaz olarak algıladığı rengi,kameralar farklı algılaya bilir.Bir akkor lamba ile floresan ışığının yada gün ışığının frekans boyları farklı olduğundan bu frekans boylarını sınıfladırmak için bir çizelgeye ç
SİNAN ONUR....

Hiç yorum yok: