Beyaz dengesi (BD) dijital makinaların nerdeyse ayrılmaz parçası olmuştur, BD beyazların gerçek beyaz ve diğer renklerinde beyazı referans alarak kendi doğru renk ve tonlarında çıkmasına verilen addır. BD için bugün hemen tüm dijital makinalarda BD ayarı yapan elektronik düzenlerin olduğunu hepimiz biliyoruz, eğer makinayı otomatik BD ayarına getirirsek (Auto White Balance), makinalar renkleri kendi doğal ayarlarına getirmeye çalışırlar. Ama bütün bu ayarların hepsi sizin çektiğiniz sahneyi makinanız tam olarak bilmediği için elektronik bir tahminden ve uygulamadan öteye gidemez, her ne kadar teknik bugün ilerlemiş ve makinanızın doğru BD.ayarıyla bir çok fotoğraftan doğru sonuç alınsa bile bunlar asla gerçek BD olan sahneler olamaz. Bunu Photoshop kullanan fotoğrafçılar iyi bilirler, hemen tüm fotoğraflarda BD ve renk ayarlarının azda olsa tekrar ayarlanması gerekir. Peki nasıl yapacağız bu beyaz dengesini tam ve doğru olarak? Bunun iki yolu vardır.
1 – Expodisk kullanarak= Piyasada Expodisc firması tarafından icat edilmiş ( http://www.expodisc.com/ ) ve bugün birçok tam başarılı olamayan taklitleri olan bir filtre vardır. Bu filtrenin mantığı şudur, bu filtre takıldığında makinada çekilecek sahnenin son derece bulanık bir görüntüsü elde edilir ve bu sahnenin ortalama kelvin cinsinden değeri elde edilir ve bu değer %18 gri olarak kabul edilerek (Nötral), renklerin dağılımı tekrar hesaplanır ve ayarları değiştirilir. Fotoğrafçı Expodisc’i makinasına takarak çekeceği sahneyi bu filtre ile bir kere çeker ve bunu makinasının BD ayarına bu değerin %18 gri olduğunu makinasının özel (custom) BD ayarlarına bunun doğru BD ayarı olduğunu bildirir. Makinada artık bu ayarları hafızasına kaydederek bundan sonraki çekimlerin BD’nin kaydedildiği şekilde yapılması gerektiğini bilerek fotoğrafları çeker. Bu tekniğin zorluğu BD çok değişen sahnelerde her sahne için ayrı ayrı özel BD ayarının yapılmasıdır. Ayrıca bu teknikte herşey griye göre hesaplandığı için başarı %99 olsa bile %100 doğru BD yapılamamaktadır.
2 – İkinci yol ise daha zor bir yoldur ama en doğru ve hatasız tekniktir. Burada yukarıda örneğini verdiğimiz plastik bir MacBeth renk kontrol kartı alırız, bunu çekeceğimiz sahnenin önüne koyarak makinamızın otomatik BD ayarlarıyla oynamadan bir fotoğraf çekeriz. Bu kartta bütün renklerin Hue, Chroma, ve Value değerleri önceden bilinmektedir zaten Daha sonra istediğimiz sahneyi renk kontrol kartı olmadan çekeriz. Daha sonra Photoshopta her iki fotoğrafıda açarak renklerin değerlerini kartsız çekilmiş fotoğrafımızda bu değerlere göre değiştiririz. Aslında Photoshop uygulaması son derece kolaydır ama, bu tekniğinde daha önceden her sahnenin MacBeth renk kontrol kartıyla çekilme zorluğu vardır.SİYAH BEYAZ FİLTRELER
Sarı: En Nötral ton düzeltme, kontrastı arttırır, peysaj fotoğrafları için ideal
Koyu Sarı: Peysaj fotoğraflarını zenginleştirir, deniz ve hava fotoğrafçılığında kullanılır.
Yeşil: Tüm manzara fotoğraflarında çok güzel sonuçlar verir, gökyüzünün arka plan olduğu portre fotoğraflarında idealdir.
Kırmızı: Dramatik gökyüzü etkileri yaratır, ve gündüz fotoğraflarına ay ışığı görünümü verir, İnfrared filmlerle çok güzel sonuçlar verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder