9 Ağustos 2011 Salı

(FOTOGRAFÇILIK DERS 3) FILITRELER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

-Maviye kayan filtrelerin sis ve pusu arttırma eğilimde olduğunu kırmızı filtrelerin ise sis ve pusu azaltan görüntü verme eğiliminde olduğunu unutmayınız, bu kural siyah beyaz filtreler içinde geçerlidir.

-Unutmayınızki lensleriniz (objektifleriniz) kimyasal formülleri ve bazı teknik özellikleri bilgileri devlet sırrı gibi saklanan çok özel camların çok özel tekniklerle kesilip bir araya getirilmesinden oluşan, çok özel ve çok kıymetli teknoloji harikalarıdır, bizim alabileceğimiz kadar ucuz olmalarının nedeni çok miktarda satılan lens tipi oldukları içindir, bu inanılmaz kalitedeki camların önüne bilinçsizce yabancı bir başka cam tipi oturtmak bir felakettir, özellikle kalitesiz  filtrelerin kesinlikle kullanılmaması, bir filtre alınmadan önce çevrenizde bu filtreyi daha önce kullanan bir kişiden fikrini almanız ve onun çektiği örneklere bakarak önceden değerlendirme yapmanız önerilir.

-Lüzumsuz filtre kullanmayınız.

-Kalitesiz-taklit filtre asla kullanmayınız.

-Sadece lensi korumak için, satıcılarca önerilen UV filtre gibi filtreleri kullanmayınız, çok güneşi parlak alanlarda çekim yapacaksanız kaliteli bir UV filtre kullanınız. (Tiffen Haze-1 gibi)

-Geniş açılı lensler köşelerde kararmaya neden olabilir (vignetting), bunun için ince profili olan (slim) filtreler kullanınız.

-Mutlaka kaliteli bir sirküler polarize filtre edininiz.

-Her objektif filtre çapı için ayrı bir filtre seti almanıza gerek yoktur, en geniş filtre çapı olan veya almayi düşündüğünüz en geniş filtre çapı olan lense uygun tek bir filtre seti alınız, diğee lenslerinize bu filtrelerinizi adaptörlerle  uydurabilirsiniz.. Örneğin kullandığınız makinanın tüm lens sistemlerinin en büyük filte çapı diyelim 77mm ise tüm filtrelerinizi 77mm alınız ve ayrıca 77mm olmayan tüm lensleriniz için birkaç dolarlık (ebay’de) XXmm-77mm adaptör alınız. Mesela filtre çapı 49mm 52mm ve 77mm lensleriniz varsa, 52-77mm ve 49-77mm step-up adaptörü almanız 77mm filtrenizi tüm lenslerinizde kullanmanızı sağlayacaktır. Örnek olarak Canon EOS sisteminin en büyük filtre çapı 77mm Nikon sisteminin ise 82mm’dir

-Filtreler mutlaka filtre vidasına takılan tipte değildir, Lensin önüne veya arkasına takılan sürgülü tipleride mevcuttur ve bu filtreler yeteri kadar kaliteli diğerlerinden çok daha ucuzdur (Cokin marka ve benzeri filtreler kastediliyor burada), yalnız bunların adaptör-sürgü-vida-filtre kutuları gibi alan çalışmalarında taşıması ve değiştirilme zorluğu gibi zorlukları vardır. Son zamanlarda bazı küçük filtreler mıknatıslı yapılmaktadır, ama onlar sadece küçük filtreler içindir, büyük mıknatıslı  filtreler çarpma ile düserler, dikkat ediniz.

-Unutmayınızki orijinal filtre diye tanıtılan büyük fotoğraf makinası firmalarının (Canon-Nikon) yaptığı filtreler bu işin uzmanı olmadıkları için çoğunlukla kalitesizdirler, pahalı olduklarına bakmayın onlar sadece marka satmaktadırlar veya pahalı filtre yapan filtre firmalarının filtrelerini size kendi markalarını basarak satmaktadırlar. Örneğin dünyanın en kaliteli lenslerini üreten Canon markasını taşıyan filtreler, Canon tarafından başka firmalara yaptırılır, ve kalitesizdirler, mecbur değilseniz kullanmayınız. Nikon veya diğer marka filtreler için bu filtreleri  kullanmış veya bu bilgiye sahip olan ustalara danışınız. Filtre yapan firmalar bu işte uzmandır ve en kaliteli filtreleri onlar üretirler, ve ürettikleri filtrelerin özellikleri bütün dünyada bilinmekte ve yayınlanmaktadır..
*Birkaç kaliteli filtre markası: (Singh-Ray, Heliopan, B&W veya Cokin) Çin malı B&W taklitlerine dikkat!


Yukarıdaki bilgiler; Sn. Can Baytan'ın
http://www.baytan.org/prak/isifilt.html adresindeki yazısından alıntıdır.

Hiç yorum yok: