9 Ağustos 2011 Salı

(FOTOĞRAFCILIK.. DERS 2) DİĞER FİLTRELER :

POLARİZE FİLTRELER

Çizgisel (Linear)= Dağınık gelen ışığı kutuplaştırır, tek yönde gönderir, kabaca ışığı jaluziden giren ışığa benzetir, sadece direkt gelen ışık girebilir, eğer daha önceden bir yere çarpmış ve yönü değişmisse giremez. (Bu kaba ve aslında yanlış bir tanımlamadır, uzun olan açıklaması sınıfta anlatılacaktır). Birbirine dik olan iki lineer polarize filtreden hiç ışık geçmez. Gelen ışık çizgisel, tek yönlü girdiği için çoğu pozometreyi şaşırtır, yanlış sonuç vermesine neden olur. Eğer lineer polarize filtreniz varsa makinanızın pozometresinin lineer pozometreye uygun olup olmadığını öğreniniz, değilse pozlamayı elle kompanze etmeniz gerekir.

Dairesel (Circular)= Burada Jaluzinin şeritlerini dairesel olarak düşünebilirsiniz, aslında lineer filtreden gelen ışık arkadaki ikinci ışık karıştırıcı tabaka ile tekrar karıştırılır, yumuşatır. Bütün makina pozometrelerinde kullanılabilir. Polarize filtrelerin üstünde PL-C, C-PL PLC işareti bulunur. Tüm fotoğraf makinalarında kullanılabilirler.

Sonuçları: Atmosferdeki su ve sudan başka bir sürü partiküle çarpan ışık filtre tarafından emilir, böylece gök çok koyulaşır, bulutlar aşırı belirginleşir, objelerin renk doygunluğu artar, parlak yansıyan ışık yokolur (yapraklardaki yansıma bile), yansıma yokolduğu için parlamadan dolayı oluşan doğal renkleri koyulaştırır. Renklerin saturasyonunu arttırır. Açı değiştirilerek bu oranlar gözle görülerek değiştirilebilir.

Kaesemann (Käsemann)  tipi Polarize filtreler: Normal Polarize filtrelerde polarize edici tabaka filtrenin cam dış yüzeyine yapıştırılırken Kaesemann tipi filtrelerde bu tabakalar camın içine gömülüdür, bu yüzden daha dayanıklı ve rutubet değişmelerinde kıvrılmalarıda önlendiği için daha güvenli filtrelerdir.
En kaliteli polarize filtre B&W Kaesemann (Käsemann) , slim tipi filtredir


NÖTRAL DANSİTE FİLTRELERİ (ND):

Bunlar renk tonunu değiştirmeden koyulaştırma görevi yapar. Stopların artmasına neden olur.

1-stop (ND .3), 2-stop (ND .6) and 3-stop (ND .9)

Ay çekimlerindede konntrastı arttırdığı için bu filtreler kullanılmaktadır.

DİFFÜZ FİLTRELER:

Bunların asıl amacı gelen ışığı yayıp bötlece keskinliği  azaltarak, yüzeylere yumuşak görünüm ve  hatta bazan romantik bir etki vermek için kullanılırlar, diffüz etkiyi çeşitli derecelerde veren filtreler değişik isim ve numaralar alabilirler, çesitli cam tipleri kullanılarak yapıldığı gibi cam içine ağ yapısında bir malzeme gömülerek de imal edilir.  Bu amaçla yumuşak fokus (soft fokus) özel lenslerde  imal edilmiştir, bunlar özellikle portrelerde çok kaliteli romantik bir görünüm verir, hiç bir diffüz filtre soft fokus lenslerin yerini tutamaz, yanlız bu lensler çok pahalıdır, onun için diffüz filtreler tercih edilir) Eğer yumuşak görüntü istiyorsanız boç bir filtre çevresine düzgün olarak beyaz renkli bir naylon kadın çorabı gererek yumuşak görüntü elde edebilirsiniz, renkli çorap kullanırsanız renklerinizde buna göre değişeceğini unutmayın. Bir başka yöntem ise sadece cam bir filtrenin üzerine saydam vazelin, silikon sürmektir, bunlarla oynamak vaktinize ve zevkinize kalmış bir olaydır.

FLORESAN FİLTRELER:

FL-D normal florasan ve yapay ışığın renk sıcaklığını normal gün ışığına çevirmek için kullanılır, 

FL-W ise sadece düşük etkili (Voltajlı) Tungsten lambaların etkisini normal gün ışığına çevirmek için kullanılır.

 (D=Day (Güneş ışığına yakınlaştırma anlamında),  W=Wolfram’dan geldiğini tahmin ediyorum)

UV FİLTRELER:

UV ışığı süzdükleri için çok parlak ve yansımalı güneç ışığı alan yerlerde kullanılması zorunludur (Kar, UV ışığın fazla olduğu çok yüksek rakımlı yerler ve deniz kenarları gibi). Bu gibi yerlerde yapılan çekimlerde UV ışığı bizim gözümüz görmez ama duyarlı yüzey (film, CCD) görür, UV ışığı bol yerde yapılan çekimlerde sonuçlar görüntünün önüne bir tül perde çekilmiş gibi bulanık olur. Pencere camı bile UV ışığı biraz önler, fizik laboratuvarlarında yapılan testlere göre dünyanın en güçlü UV filtresi Tiffen Haze-1 marka filtredir bu filtre sadece UV ışığı 5 stop önler.

İNFRARED ( IR ) FİLTRELER:

Bunlardan beklenen normal gördüğümüz ışığı mümkün olduğu kadar kesip IR ışığı mümkün olduğu kadar çok geçiren filtre tipidir, adındanda anlaşılacağı gibi IR tipi özel film ister. Bu filmler özel banyo ve şartlarda banyo edilir.

____________________________________________

SİYAH BEYAZ FİLTRELER:

Sarı:   En Nötral ton düzeltme, kontrastı arttırır, peysaj fotoğrafları için ideal

Koyu Sarı: Peysaj fotoğraflarını zenginleştirir, deniz ve hava fotoğrafçılığında kullanılır.

Yeşil: Tüm manzara fotoğraflarında çok güzel sonuçlar verir, gökyüzünün arka plan olduğu portre fotoğraflarında idealdir.

Kırmızı: Dramatik gökyüzü etkileri yaratır, ve gündüz fotoğraflarına ay ışığı görünümü verir, İnfrared filmlerle çok güzel sonuçlar verir.

BAZI ÖZEL FİLTRE TİPLERİ :

Aşamalı filtreler (Graduated-Grad):  (Önemli) Bu tip filtreler Fotoğrafçılar tarafından çok kullanılan bir filtre tipidir, Filtrenin bir kısmı bir filtrenin özelliğini taşırken, yumuşak bir geçişle diğer kısmı başka bir tür filtre veya sadece boş cam özelliği taşır. Değişik tonlamalarda veya karenin iki ayrı alanına ayrı pozlama veya renk düzeltme vermek istenildiğinde kullanılır (Mesela yarısı ND filtre yarısı sadece cam olan bir Grad filtre, gökyüzüne az pozlama, ufkun altına ise çok pozlama vermek için kullanılabilir. Tipleri sonsuzdur.

Sıcak Ayna (Hot Mirror) Filtreler:

Bunlar istenmeyen IR ışığı keserler, (Kötü haber= normal filmler ve sensörlerde IR ışığa duyarlıdır, bunlar bu etkiyi keserler, özellikle bazı dijital makinaların sensörleri (Nikon DH2 gibi) IR ışığa karşı çok duyarlı olduklarından istenmeyen gri gibi bir mavi (Grimsi mavi) etkiyi durdururlar. Yeni nesil Dijital makinalarda bu etki şimdilik sensör düzeltilerek değil, makinanın yazılımında yazılım filtresi yapılarak engellenebilmektedir. Ama çoğu firma sensörleri hala IR ışığa çok duyarlı olduğundan bu tip cam bir filtre kullanılmasınıda önermektedirler. Aynı tip grimsi-mavi etki filmlerdede aynı şekilde görünür ama dijital makinalar kadar değil.

Işık kirliliği (Light Pollution) filtreleri:

Ağır, orta ve hafif miktarda ışık kirliliği için magenta renkte gece filtreleri kullanılır, astro-fotoğrafçılıkta geçerlidir. Astro-fotoğrafçılıkta ayrıca Solar (güneş) filtreleri ve ay (Lunar) filtreleride kullanılır, ay filtreleri aslında ND filtreleridir.

Özel Efekt (Kıvır-Zıvır) Filtreleri: Bunlar sonsuz tipte olup gerçekten verdiğim isme uygun filtrelerdir, mesela ortası normal cam olup çevresi diffüz-bulanık etki veren filtreler (orta kısma önem vermek için kullanılırmış, gördüğüm sonuçlar Titanik felaketinden beterdir) , anahtar deliği, kalp (ne kadar romantik) şeklinde filtreler, Objektifin yarısını kapayan böylece bir kareden iki poz almayı sağlayan fakir adam filtreleri (özellikle Çinliler çok sever), Sis-Pus etkisi veren filtreler (Fog-Haze). Yapay ışıklara 4, 6 veya 8 kuyruklu yıldız etkisi veren cross screen filtreler .

Hiç yorum yok: